Isnin, 4 Julai 2011

ape maksud kawan??

Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis, sedih, berduka dan sebagainya. Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan berbincang tentang apa jua perkara. Yang penting, seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd kawan2nya..

pendekk kata kawan adalah org yang paling dekat dengan kita diwaktu susah dan senang.

diambil dari internet.. nak karang ayat sndr berkurun baru dapat...namun, ade juga kawan yang akan telan makan kawannye sendiri. ini yang dinamakan kawan makan kawan..

x cukup ke makanan kat dunia nih untuk dimakan sehingga kawan yang menjadi mangsa?? hm…. dunie akhir zamannnnn

antara kawan dan kekasih, mana yang lebih penting??

ada yang pilih kawan sb bagi mereka kawan ada masa mereka susah ato senang.tp tak kurang jugax yang pilih kekasih kerana bagi mereka kekasih hingga ke akhir hayat (2 pwn lau kwen la).

bagaimana pula dengan kes my friend’s ex-bf became my bf? sebab tu banyak masalah antara mereka yang terlibat. itu x termasuk lagi masalah dengan kawan2 lain yang berada di sekeliling mereka. pasti terkena tempias. ada yang terfikir, siapa yang betul, siapa yang salah?. ada juga yanserba salah mahu berada di pihak yang mana satu.

memang sudah tersurat sejak di loh mahfuz lagi, jodoh dan ketentuan adalah di tangan TUHAN. apa yang berlaku adalah kehendakNya. namun, sebagai manusia, pasti ada jalannya. bukan untuk menidakkan kehendakNya, tapi lebih kepada mencari the best way dalam hubungan yang begini.

A telah bercinta dengan B, namun jodoh tidak berpanjangan. selepas beberapa ketika A telah mulai menyanyam bibit cinta dengan C pula. dapat tak bayangkan perasaan B melihat hubungan mereka. ditambah pula kenyataan A yang tambah meluluhkan hati. dalam diam menyimpan perasaan terhadap C semasa masih bersama B. ini maknanya A telah curang tanpa dia sedari. tindakan C tanpa rasa sedikit belas terhadap perasaan B amat menjengkelkan. dengan muka selamba C menyatakan yang dia juga menyukai A. huh… amat durjana tidak berperikemanusiaan. selain kisah tersebut, sudah tentu banyak lagi kisah yang seakan akan sama. cuma plot dan jalan cerita sahaja yang berbeza mengikut situasi. apa nak jad niei, dunia…..

*A,B, dan C adalah kawan.

yang terakhir untuk kucoretkan di sini ialah, kawan yang bagai parasit.

tahukah anda ape itu parasit??

kutu

comel gax kan... hee

definition>> person who eats at the table of another. hm.. faham-faham sendiri la ek.. ini pernah berlaku pada ak di mana seorang hamba Allah ni blur untuk membuat homework yang diberi oleh ckgu biologi kami. aku pon membantu dengan gigih agr dye paam tapi, pas tu,aku tanya bende yg dye mang dh sdie paam dye leh jawab dengan henjutan bahu tanda tidak tahu… cihhh

common la , soalan aku bukan susah tahap dewa pun.. sampai ada member aku bagi nasihat, ‘dalam pelajaran, harus kedekut ilmu’. itu yang akan aku gunakan ke atas sesiapa yang telah kedekut ilmunya padaku. aku akan bermurah hati pada siapa yang bermurah hati padaku sahaja. muktamad!!!


Kawan

Apa erti kawan ?
Jika tidak suka menolong .
Apa erti kawan ?
Jika asyik bermasam muka .
Apa erti kawan ?
Jika kejujurannya dipertikaikan .
Apa erti kawan ?
Jika tiada rasa sayang .
Apa erti kawan ?
Jika tiada belas kasihan .
Apa erti kawan ?
Jika kebaikan tidak dinilai .
Apa erti kawan ?
Jika diri tiada teman ….
Kawan yang mulia ,
Kawan yang sebenar,
Kawan yang abadi..
ILMU
ialah kawan yang sejati ! Di manakah letaknya
kejujuran,
Apakah sebenarnya erti
pengorbanan,
Antara kuasa, cinta,
nafsu dan keinsanan. Meskipun pelbagai kesengsaraan
menimpa hidupmu
walaupun kesakitan dan keperitan menjadi
bebanan
tabahkan hatimu
harungi lautan ini
demi matlamat yang kau gapaikan bumi neraka pernah kau lalui
bagai mimpi ngeri bagimu
bangunlah kawanku..bangun… sebagai jasad yang berdiri di bumi bertuah ini
bendunglah segala gejala sosial
menjadi yang hebat..walaupun tidak sehebat
mahadzir
agar jasadmu tergolong dalam yang dicucuri
rahmat….



sengihnampakgigisengihnampakgigi

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...